Jeroen Musch

Can this flashy library outside Rotterdam combat the town's 10 percent illiteracy rate?

The Dutch firm MVRDV has just completed its latest project: the Book Mountain and Library Quarter, both part of a larger plan to breathe new life into the town of Spijkenisse, located within the Rotterdam metropolitan area.

Located in the main town square next to a prominent church and surrounded by a small neighborhood of 42 housing units, the Book Mountain is quite literally a mountain of books. A series of commercial and community spaces are stacked into a pyramid-shaped structure, which is wrapped in a 480-meter-long bookcase.  The glass facades fully expose the library shelves, inviting people to step in and grab a book.

The flashy architecture was conceived as a way to address the community’s 10 percent illiteracy rate. Hoping to intrigue and instill interest, MVRDV designed the library as a huge advert for reading and placed it at the heart of the development. Besides the library, the 9,300-square-meter building houses an environmental education center, a chess club area, auditoriums, meeting rooms, commercial offices, and retail space.  A café at the top of the pyramid offers panoramic views of the town.

The shape of the building alludes to traditional Dutch farms, a reminder of the town’s agricultural past. Another reference to rural life resides in the bookshelf design, made of recycled flowerpots. Fireproof and economic, the versatile shelves accompany visitors throughout the building, merging with banisters, parapets, and the information desk.

The library has no air conditioning, relying instead on natural ventilation and sun screens to ensure a comfortable indoor climate. In winter, an innovative combination of underground heat storage, floor heating, and double glazing developed by Arcadis in collaboration with MVRDV keeps the building warm.

To visually connect the new structure to the existing townscape, the architects used a brick wall – a ubiquitous material in the local architecture – to separate the library from the rest of the building. This created a brick core visible through the glass walls.

The same material was used in the treatment of the surrounding piazza and in the residential buildings in the Library Quarter, creating a unifying image for the whole ensemble that further emphasizes the luring glow of the Book Mountain.

About the Author

Most Popular

  1. Transportation

    5 Reasons to Be Wary of Elon Musk's Hyperloop

    High-speed vactrains might be the ticket for a Martian colony. As a practical transit investment for Earth, the technology has a long way to go.

  2. Uber drivers sit in their cars waiting for passengers.
    Equity

    What Uber Drivers Say About Uber

    Researchers conducted in-depth interviews and discovered a lot about the pitfalls of working in the rideshare business.

  3. Environment

    Let's All Swim in the Once-Filthy Canals of Paris

    Unlike many cities, the French capital has made good on its promise to re-open urban waterways to bathers. How did they do it?  

  4. The Salk Institute, near San Diego
    Design

    This Is Your Brain on Architecture

    In her new book, Sarah Williams Goldhagen presents scientific evidence for why some buildings delight us and others—too many of them—disappoint.

  5. Equity

    The Great Minimum Wage Debate

    The minimum wage is way too low in most places, but a bit too high in a few